Iránytű-program I.-II.

SZMK képe

Iránytű - a pályák tengerén...

Pályaorientációs és érettségi-felvételi információs projekt diákoknak, tanároknak, szülőknek a VMG-ben a Szülői közösség szervezésében! Nem csak végzősöknek!


Iránytű I. - 2007. október 17. 14-17h - Kálmán Gyula díszterem

Meghívott előadóink - felsőoktatási közigazgatási és egyetemi vezetők - az érettségi/felvételi rendszer létező és várható helyzetéről, változásairól informálnak, valamint a szakválasztások és az intézmények kiválasztásának lehetséges/érdemes szempontjait beszélik meg a résztvevőkkel. A rövid előadások után válaszolnak előre beadott és a helyszínen feltehető kérdésekre, akár vitákkal is segítve a pályaorientációt.
Néhány felvetés, melyekhez várjuk a további kérdéseket itt, vagy az aulában elhelyezett ládikóba bedobva.. (bármi érdekes lehet!):

- pontszámítás stratégiája, alap és mester képzés egymásra épülése és ezek átjárhatósága (milyen utakat választhatunk egy-egy célhoz?)
- tanárképzés - egy-két szak és átjárhatóságuk,
- finanszírozási kérdések, mi van ha nem sikerül elsőre?
- lehet-e egyetemek között váltani?
- nyelvtudás-nyelvvizsga és a bekerülés esélyei?
- várható-e változás és milyen jövőre (2009?)
- fakultáció vagy előkészítő tanfolyamok?
- segíthet-e pályaválasztási tanácsadás?
- választási szempontok (Budapest, vidék, egyetem, főiskola..), külföldi tanulás és magyar felsőoktatás, mit kezdhetek a bölcsész szakkal?
- a műszaki pályák sokszínűsége, önismeret és pályaválasztás...


Szeretettel várunk minden évfolyamot, hiszen évek alatt alakul ki egy-egy irány a felsőoktatás felé. Ajánljuk Tanároknak, hiszen első kézből informálódhatunk a felsőoktatásról, különböző területekről, és a diákokat érdeklő kérdésekről. Bíztatjuk a szülőket, hogy ha sikerül a munkahelyről időt szakítani, végre egy helyen lehetünk részesei a különböző nézőpontok, intézmények, szakemberek és generációk beszélgetésének.
Fontos: elsősorban a diákok által feltett kérdésekre koncentrálunk, de bárki csatlakozhat a fórum interaktív részéhez is.

Iránytű II.
Az Iránytű II. részét 2007. november 14-én 14-18 óráig tartjuk a pályák és tudományágak, szakterületek szerinti csoportokban forgószínpad-szerű szervezésben beszélgetések formájában. Meghívottaink a foglalkozási területek különböző helyeiről, intézményeiből, karrierszintjéről a szülők-barátok közül kerülnek ki, s várjuk jelenleg tanuló felsőoktatási hallgatók részvételét is. Részleteket folyamatosan közlünk!

a VMG Szülői Közössége

CsatolmányMéret
Iránytű_I-2008-archiv.pdf71.5 KB
Kategóriák: